ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ
Η ΣΥΝΕΔΡΙΑ
Η Συμβουλευτική νέων και εφήβων ασχολείται με κάθε φύσεως ζητήματα που απασχολούν τους νέους ιδιαίτερα στην περίοδο της εφηβείας τους.
Τα συχνότερα ζητήματα των νέων και εφήβων που καλείται να αντιμετωπίσει η συμβουλευτική είναι:
Σχολικές Αποτυχίες
Προβλήματα με τους φίλους-ες
Προβλήματα συμπεριφοράς
Παραβατικές συμπεριφορές (βία, ναρκωτικά)
Εξαρτήσεις (ηλεκτρονικά παιχνίδια, αλκοόλ, τσιγάρο, ουσίες)
Φοβίες, κατάθλιψη
Κρίσεις πανικού, άγχους
Κρίση σεξουαλικής ταυτότητας
Δυσκολία σχέσεων και εκδήλωσης συναισθημάτων
Ψυχοσωματικά πρόβλημα
Διατροφικές διαταραχές (νευρογενής ανορεξία, βουλιμία)
Διαζύγιο γονέων
Επαγγελματικός Προσανατολισμός
Οι συνεδρίες συμβουλευτικής σε ανηλίκους για να ξεκινήσουν απαιτείται η συγκατάθεση των κηδεμόνων τους και στην πρώτη συνεδρία μπορούν να είναι για λίγο παρόντες.
Έπειτα η σχέση μεταξύ ψυχοθεραπευτή – συμβούλου και νέου/ας γίνεται φιλική – προσωπική. Στόχος είναι ο έφηβος να αισθανθεί άνετα με τον ψυχοθεραπευτή και να μιλήσει ανοιχτά και ειλικρινά για όσα τον απασχολούν και τον δυσκολεύουν στην ζωή του.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα όσα λέγονται στα πλαίσια των συνεδριών δεν μεταφέρονται στους κηδεμόνες πάρα μόνο αν τίθεται ζήτημα ασφάλειας ψυχικής ή σωματικής του ανηλίκου.
ΣΤΟΧΟΣ
Πρωταρχικός στόχος της συμβουλευτικής είναι να βοηθήσει τους νέους να ξεπεράσουν τα ζητήματα τα οποία τους προκαλούν δυσκολίες στην καθημερινότητα τους.
Σε γενικά πλαίσια πέρα από τους κοινούς στόχους που θα θέσουν ο νέος-α με τον ψυχοθεραπευτή από κοινού, στη συνέχεια ο θεραπευόμενος με την ολοκλήρωση των συνεδριών θα είναι σε θέση μόνος του πλέον να αντιμετωπίσει στο μέλλον αντίστοιχα ζητήματα που τον απασχολούν.
Μέσα από τις συνεδρίες ο νέος-α:
Αποκτά αυτοπεποίθηση
Βελτιώνει την επικοινωνία του
Αποδέχεται τον εαυτό του
Μαθαίνει να ορίζει στόχους
Θέτει τα όρια του
Η Συμβουλευτική όταν ξεκινάει από νεαρή ηλικία γίνεται μια πολύ χρήσιμη εμπειρία για την εξέλιξη των νέων ανθρώπων στην πορεία τους προς την ενηλικίωση και την υγιή διαμόρφωση της ατομικής τους ταυτότητας.
Σε όλη την διάρκεια των συνεδριών σημαντικός είναι όχι ο μόνο ο ρόλος του θεραπευτή αλλά και της οικογένειας του νέου. Η επιλογή ενός εξειδικευμένου Συμβούλου είναι κρίσιμη μιας και θα πρέπει να ταιριάζει και να μπορεί να προσεγγίσει σε βάθος τον νέο. Από την άλλη μεριά η οικογένεια θα πρέπει να είναι πρόθυμη να στηρίξει τη θεραπεία του νέου πρακτικά και ψυχολογικά.